Alergiile I

Alergiile

De ce am ales să scriu despre alergii? Pentru că mă fascinează corpul uman și, cu precădere, momentele în care el ne comunică nevoile lui, prin mesaje pe care noi le numim, generalist, „simptome”. Alergiile sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care mă caută mamele la început de diversificare:

  • „Ce mă fac dacă se umple de bube?”
  • „Ce mă fac dacă se umflă, dacă nu mai respiră, Doamne, ferește-mă!”
  • „Nu știu ce să mă mai fac, nu mănâncă mai nimic, o fi de la bubele astea, de la dermatita asta atopică ce nu îi mai trece?”

Ce sunt, de fapt, alergiile astea?

O reacție a sistemului imunitar de apărare a organismului de ceva ce, în mod obișnuit, este total nepericulos, o reacție la un alergen.

Care sunt cei mai frecvenți alergeni?

8 alimente stau la baza a 90% dintre alergii:

  • Lapte
  • Ouă
  • Arahide
  • Nuci (migdale, alune de pădure, nuci pecan, fistic, caju)
  • Grâu
  • Soia
  • Pește
  • Fructe de mare

Alergiile la alune, pește și fructe de mare tind să dureze toată viața. Cele la lapte, ouă, grâu și soia dispar cu vârsta, dar nu întotdeauna.

Cum îmi dau seama că eu am sau copilul meu are o alergie?

Când corpul reperează ceva ce este considerat amenințător (un alergen), produce histamină, o substanță care generează o serie de simptome dintre cele mai diverse, o stare generală de rău.

Reacții alergice în funcție de organul afectat

Nas

  • Inflamarea mucoasei nazale, care duce la o secreție transparentă, apoasă, care curge continuu
  • Nas care mănâncă, cere scărpinat
  • Strănuturi repetate, frecvente
  • Sinusuri
  • Sinuzită alergică

Gură

  • Buze umflate
  • Limbă umflată
  • Furnicături pe limbă
  • Senzație de mâncărime în cerul gurii
  • Simți ceva care parcă îți stă în gât

Ochi

  • Ochi înroșiți
  • Cearcăne roz, roșii
  • Ochi din care curg frecvent lacrimi, aparent fără cauză
  • Omul se scarpină constant la ochi

Urechi

  • Durere
  • Surzenie
  • Urechi înfundate

Piele

  • Dermatită atopică
  • Urticarie
  • Iritație
  • Mâncărime
  • Usturime
  • Bube, pete roșii, albe, umflate

Tractul digestiv

  • Durere abdominală
  • Balonare
  • Vomă
  • Diaree

Căi respiratorii

  • Strănut
  • Tuse
  • Bronho-constricție
  • Respirație șuierătoare
  • Dispnee (jenă respiratorie, greutate în a respira)
  • Episoade scurte de astm
  • Edemul laringelui
  • Șoc anafilactic

Ce e șocul anafilactic?

O reacție care pune viața în pericol. Dar, atenție, nu toate alergiile duc obligatoriu la șoc anafilactic.

Pe lângă alimentele menționate mai sus, mai pot provoca șoc sau reacții alergice severe:

  • Latexul
  • Înțepăturile de insecte
  • Medicamentele (penicilina este adesea percepută ca un alergen foarte puternic)

La cât timp poate apărea reacția?

Diferă, în funcție de alergie: reacția poate apărea imediat cum alergenul a atins corpul (gura, mâna, nasul, pielea etc) sau după mai multe zile.

În cazul unei alergii clasice de tip I sau alergie mediată IgE, simptomele apar în câteva secunde sau minute: înroșirea pielii, mâncărime, dificultăți la respirație sau chiar șoc anafilactic. Dat fiind că manifestarile apar imediat, poți identifica ușor alimentul care a declanșat alergia. Așadar, nu e necesar să mergi la analize de sânge, să îi faci panel alergen pediatric.

În cazul bebelușilor în curs de diversificare, se recomandă să se aștepte minim 20-30 de minute după fiecare aliment nou introdus, ca să observăm dacă apare vreo reacție alergică.

Alergiile mediate IgG sau alergiile de tip III sunt alergii cu reacție întârziată, simptomele pot apărea într-un interval de până la 3 zile de la ingerarea alimentului. În acest caz, alimentele declanșatoare sunt mult mai greu de identificat și aici e nevoie de teste de sânge. Dacă descoperi la copilul tău o alergie de acest tip, nu înseamnă că nu o să mai mănânce toată viața acel aliment, ci, după o perioadă de restricționare totală, îl vei reintroduce treptat, în cantități mici și vei fi atentă la simptome, dacă mai apar.

Alergiile de acest tip nu amenință viața și, de obicei, generează reacții mai blânde, cum ar fi simptome gastrointestinale: constipație, diaree, balonare, flatulență, migrene, obezitate, sindromul de colon iritabil.

Dacă noi suntem alergici, o să fie și copilul nostru?

Uneori da, poate fi genetic. Alteori, nu, există familii în care niciun membru al familiei nu are o alergie, dar copilul suferă de mai multe.

Dacă am alergie la ceva, mai pot avea și alte alergii?

Da, cel mai adesea, oamenii care au o alergie, dezvoltă, prin reactivitate încrucișată, alergii și la alți factori.

Atenție! Cine are alergie la latex, trebuie să fie permanent atent la orice legumă sau fruct lucios, pentru că, de obicei, ceara cu care sunt tratate are la bază latex!

Intoleranțele nu pun viața în pericol, ca alergiile

Intoleranța reprezintă un număr de simptome digestive care apar atunci când omul consumă mâncarea respectivă:

  • durere de stomac
  • stare de amețeală
  • diaree
  • balonare

Ea apare, de regulă, atunci când, la contactul cu mâncarea, nu se secretă enzima necesară digerării alimentului respectiv și nu implică sistemul imunitar, ca în cazul alergiilor.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23092711
https://www.annallergy.org/article/S1081-1206%2813%2900492-4/fulltext

Lupilu